Tarih: 19 / Nisan / 2024 //Sayfa hit sayısı:  16465   

Botrytis cinerea
Kursuni Küf



Hastalık etmeninin genel özellikleri:
Botrytis cinerea Fr.(teleomorph: Botryotinia fuckeliana (de Bary) Whetzel) fungal hastalik etmeni her yerde yaygin olarak bulunan polifag bir fungus olup, bir çok bitkiye saldirma ve koloni olusturma yetenegine sahiptir. Bitkilere gelismesi için ideal bir beslenme yeri olusturan yarali kisimlardan ve ezilmis dokulardan giris yaparlar. Konukçu bitkileri arasinda domates, marul, salata, biber, patlican, çilek, bag, elma, armut, gül, karanfil gibi bir çok bitki vardir. Hastalik etmeni konidi, miselyum ve sclerot gibi degisik formlarda bitki artiklari üzerinde toprakta bulunurlar. Yagmur, rüzgar ve örtü altinda hava akimlari yardimiyla yayilmaktadir. Hava neminin %95 lerde ve 17-23 °C sicak olan ortamlar hastaligin gelismesi için uygundur. Uygun olmayan çevre kosullarinda, hastalik etmeni baglarin ölü sürgün ve mumyalasmis meyveleri üzerinde 6 mm çaplarinda sklerotlarini meydana getirirler. Bu sklerotlar soguk depo kosullarina yerlestirilmis çürük meyveler üzerinde de gelisme gösterebilir. Belirli sicaklik ve nem kosullari saglandiginda, saraplik olarak saklanan meyvelerin Botrytis ile infektelenmesi istenir ve infektelenen meyveler serin ortamlarda yavas yavas çürümektedir. Meyveler bozulmaya baslarken, seker içeriginde düsme, fakat asit ve nitrojen içeriginde yükselmeler meydana gelir. Infekteli ve fazla bozulmus üzümlerde kalinti miktarda seker ve aramotik bir kokuda meydana gelebilir, buda sarap üretiminde arzu edilmeyen bir durumdur. Buna ragmen böyle bir çürüklügün olusmasi için kosullar her zaman mümkün olmayabilir ve infeksiyonlar genellikle zararli ve salkim çürümeleriyle sonuçlanmaktadir. Ayrica infeksiyon için uygun olan nemli havalar sürekli oldugunda, istenilmeyen sekonder organizmalar (fungus, maya, bakteri ve sinekler) küflenen salkimlarda kolonize olurlar ve eksi bir kokunun olusmasini saglarlar. Bu durumda da çürük meyvelerden sarap üretimi zorlasir ve hatalara maruz kalabil.


Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):
Hava kosullari uygun oldugunda, baharin genç sürgünler hastalik etmeni tarafindan enfekte olur ve meydana gelen lezyonlar kahverengi yumusak çürüklük seklinde görülür. Sürgün infeksiyon noktasindaki lezyonlar sürgünü kusatacak sekilde genisler ve lezyonun üst kismindaki dokunun solmasina ve sonuçta ölmesine ya da kirilmasina neden olabilir. Baglarin genç yapraklari infektelendiginde, fungal etmen yaprak kenarindan ana damara dogru gelisme gösterir ve yapraklarin "V" harfi biçiminde ölü doku alanlarinin olusmasina neden olur. Bu lekeler yaprak üzerinde kahverengi ve ezilmis gibi görünür, zamanla yaparak sapina dogru gelisir ve tüm yapragi kusatmaktadir. Henüz olgunlasmayan taneler yaz sezonunda infektelendiginde, meyveler üzerinde yumusak ve kahverengi çürüklük seklinde hastalik ortaya çikabilir. Ugun çevre kosullarinda da fungusun gri ile soluk sari spor yiginlari infektelenmis meyveler üzerinde görülür. Salkim çürüklügü genellikle yaz sonlarina, salkimlar olgunlasmaya baslayinca ya da hasattan sonra meydana gelir. Hatta meyve çürüklügü düsük sicakliklarda depolanan ya da tutulan meyvelerde de görülebilir. Olgun meyvelerde infeksiyonun ilk belirtisi küçük ve suyla islanmis lekeler seklindedir. Renkli meyvelerde bu lekeler hafif açik ve nispeten sinirli bir sekildedir. Meyveler ovalandiginda, bu lekeler üzerindeki deri çatlar, kayganlasir ve sert olan iç meyve pulpu açiga çikar. Zamanla inktelenen meyveler yumusar ve kahverengi bir renk alir, fakat çürüklük meyve içine ilerleyinceye kadar normal görünümünü bozulmamaktadir. Daha ileri dönemlerde ise gri, sari renkli fungal bir spor gelismesi infektelen meyvelerin üzerini kaplar. Tam gelisen salkimlarda çürüklük meyveden meyveye hizla yayilir ve tüm salkim hastaliktan dolayi çürümektedir. Infeksiyonlari takiben kuru hava kosullari hakim oldugunda ise meyveler kurur ve salkimlarda asili kalirlar.







Mücadelesi
Kültürel mücadele
1. Baglarin havalanmasina büyük önem verilmeli, sik dikimden kaçinilmali ve budama yapilmali, budamalar günes yanikligina sebebiyet vermeycek sekilde yapilmali. Asiri gelismeler budama yapilarak azaltilmali.
2. Bitkileri yaralamaktan kaçinilmali ve budamalardan sonra koruyucu ilaçlama yapilmali.
3. Uzun süre meyveyi islak tutacak muamelelerden kaçinilmali.
4. . Ölü yada infekteli bitki çiçek, yaprak ve mumyalasmis meyveler üretim alanlarindan uzaklastrilmali.
5. Dayanikli çesitler her zaman tercih edilmelidir.
6. Depolama sicakliklari düsürülmeli ve depo temizligine oldukça fazla önem verilmelidir.
7. Asiri nitrojen gübrelemelerinden kaçinilmali.
Kimyasal mücadele
Sürgünler 10- 20 cm büyüklügüne ulastiginda bitkiler koruyucu fungisitler ile ilaçlanabilir, ve bu ilaçlama çiçeklemeden önce ve sonra 10-14 gün araliklarla yapilabilir. Depolarda ya da hasatttan sonra infeksiyonlari engellemek için hassattan 10-14 gün önce ilaçlama yapilabilir.
Zirai Mücadele Teknik Talimatlarina göre tavsiye edilen kimyasal ilaçlar(100 Litre su için):
Dichlofluanid WP 50% (200 g)
Imazalil EC 500 g/l (30 cc)
Iprodione WP 50% (75 g)
Procymidone WP 50% (75 g)
Pyrimethanil SC 300 g/l (100 cc)
Vinclozolin WP/DP 50% (75 g)
M
Etmenin sitematiğini görmek istiyorsanız etmenin ismini tıklayınız
Botrytis cinerea
 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net