Mycosphaerella fijiensis
Siyah Sigatoka (Siyah Yaprak Çizgisi)

Etmenin genel özellikleri :
Mycosphaerella fijiensis M. Morelet (anamorph: Paracercospora fijiensis (M. Morelet) Deighton) muz yapraklarının en önemli fungal hastalıklarından biridir. Siyah Yaprak Çizgi hastalığı olarak da bilinen hastalık yaprak alanlarında önemli küçülmelere neden olur, buda verimi %50 ya da daha fazal oranda azalmasına ve muzların erken olgunlaşmasına neden olur. Hastalık etmeni sarı sigatoka (Mycosphaerella musicola) olarak da bilinen hastalık etmeninden daha tehlikeli, mücadeleside zordur ve daha geniş muz çeşitlerini etkilemektedir. Hastalık etmeni infektifite özeliği olan kodidi ve askospor üreme organlarını üretir. Bu sporlar yüksek nem ortamlarında oluşturulur ve rüzgar ile dağılmaktadır, konidisporlar yağmur ve sulama suyu ilede dağılabilir. Daha fazla ve küçük olması nedeniyle ascosporlar bitkiler ve plantasyonar arasında hastalığın yayılması açısından konidisporlara göre daha önemlidir. Tam ters olarak, gelişmekte olan ülkelerde paketleme materyali olarak kullanılan infektelenmiş bitki materyalleri ve yapraklarıda genellikle hastalığın uzun mesafeler yayılmasından sorumlu olmaktadırlar.
Mycosphaerella musicola sarı yaprak çizgi hastalığı da benzer biyolojiye ve özelliklere sahip, fakat diğer etmene göre daha az önemlidir.

Belirtileri:
Hastalık etmeninin başlangıç belirtileri 3. ya da 4. yaprakları üzerinde ilk olarak görülür, ve belirtiler yaprak damarlarına paralel 1-2 mm uzunluğunda linear sarı ile kahverengi lezyonlar şeklindedir. Bu lezyonların bazıları gelişmeye devam eder, renk olarak siyah ya da koyu kahverngiye döner, byüklüğü artari merkezi gri renklidir ve lezyonun etrafı klorotik bir hale ile kuşatılmaktadır. Lezyonlar genellikle birleşir ve daha geniş nekrotik alanlar yaprak üzerinde görülür. Ölü yapraklar yalancı gövdeden ayrılmaz. İnfekteli ağaçlarda meyveler küçük ve erken olgunlaşmıştır.



Mücadelesi:
  Kültürel Mücadele:
1. Plantasyonda hastalık etmeninin inokulum kayanağını azaltmak için yaşlı yaprakların uzaklaştırılması ve yok edilmesi.

2. Dayanıklı kültivarın kullanımı.
3. Çiğ oluşumunu engellemek için kısmı olarak gölgeli dikim yapılmalı.
  Kimyasal Mücadele:
Hastalık etmenine karşı kullanılan ilaçlar, bordo bulamcı ve diğer bakırlı ilaçlar, mancozeb, maneb, tridemorph, propiconazole, fenbuconazole, methoxyacrylate, azoxystrobin,
dithiocarbamates, chlorothalonil, chlorothalonil ile birlikte petrol kökenli bazı ilaçlar birlikte kullanılması tavsiye dilmektedir.

Başa Geri Dön
Muz Hastalıklarına Geri Dön

 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net



Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net