Septoria cucurbitacearum
Septoria Yaprak ve Meyve Lekesi Hastalığı

Etmenin genel özellikleri :
Septoria cucurbitacearum Sacc. kabakgil bitkilerinde Yaprak ve Meyve Lekesi hastalığına neden olan bir fungal etmendir. Fungal etmen kavun, kavun, kabak ve diğer kabakgil bitkilerinin bir çoğunu infekte edebilir. Bu hastalık hakkında fazla bilgi yoktur, fakat gelişmesi için uygun koşullar domates ve kereviz gibi bitkileri etkileyen diğer Septoria türelerinde farklı değildir.
Fungal etmen olumsuz koşulları toprakta bitki artıkları üzerinde dormat misel ya da kalın hücre duvarlı, olumsuz koşullara dayanıklı klamidospor olarak geçirir. Konidisporların meydana geldiği piknid (üreme organı) bahara doğru oluşmakta ve bitkilere ana inokulum kaynağı olmaktadırlar. Daha sonra bu sporlar hava akımı ile sağlıklı bitkilere taşınmakatadır. Baharda, yüksek nem ve yağmur ve 16-18 °C arasındaki sıcaklıklar infeksiyon ve hastalığın gelişmesi için uygundur. İdeal koşullar devamlı olursa hastalık etmeni sekonder sporlarını üretir ve yeni enfeksiyonlarını gerçekleştirir. Hastalık etmeni gelişimi yaz sıcaklarının ve yağmurların azalmasına rağmen, erken kontrol önlemleri alınmazsa sonbaharda da ortaya çıkması ihtimal adhilindedir. Meyve enfeksiyonları genelde olmamaktadır.

Belirtileri:

Septoria yaprak lekesinin belirtileri infektelenen tüm kabakgil bitkilerinde benzerdir. Lekeler kavun ve kabak bitkilerin yapraklarında çok daha belirgin olmaktadır. Lekeler yaprak yüzeyinin üst tarafında normal olarak yuvarlak ya da bazen düzensiz, beyaza yakın bir renkte ve 1-2 mm çapındadır. Dar kahverengi bir şekilde lekeyi kuşatılır ve zaman ile bu lekeler çatlayabilir. Hastalığın ileri dönemlerinde lekeler üzerinde küçük, siyah üreme organı olan piknitler görülür ve bunlar dokuya gömülmüş gibi olup, hastalık etmeninin teşhisinde kullanılır. Bazı lekeler piknit içermeyebilir, ama genelde 7 - 8 tanesini leke üzerinde çıplak gözle dahi görmek mümkündür. Nemli koşullar altında bu piknitlerden uzun, ince igne gibi sporlar serbest kalır ve yeni infeksiyonlar bunlar sayesinde gerçekleşir. Hastalık etmeni nemli koşullarda meyveleri de etkileyebilir.



Mücadelesi:
   Kültürel Mücadele:
1. Hastalıklı bitki artıkları yetiştirme ortamlarından uzaklaştırılmalı.
2.
2 yada daha uzun süre ürün rotasyonu.
   Kimyasal Mücadele:

Zirai kimyasal ilaçlar olarak genelde korucu fungisitler tavsiye edilir.

 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net